Grondbeleid

Ontwikkelingen op de grondmarkt/ de grondexploitatie

De woningprijzen in Arnhem zijn in 2018 met 10% gestegen ten opzichte van een jaar eerder en bevinden zich op recordhoogte. De vraag overtreft blijvend het aanbod waardoor sprake is van een krappe woningmarkt.

Hoe lang deze trend zich voortzet is, gezien de landelijke ontwikkelingen op de woningmarkt, de vraag. Een van de belangrijke factoren hierbij is de hoogte van de hypotheekrente. Het laatste kwartaal van 2018 is het woningaanbod voor het eerst sinds jaren weer gestegen en het consumentenvertrouwen laat daarnaast een dalende trend zien als gevolg van het hoge prijsniveau. De opgave is om de woningproductie te versnellen. Het is van belang dat in Arnhem de woningvoorraad wordt aangevuld met nieuwe woningbouwprojecten en bestaande woningbouwprojecten versneld worden gerealiseerd. Een uitdaging hierbij zijn de alsmaar stijgende bouwkosten en de (hoofdzakelijk) binnenstedelijke opgave.

Binnenstedelijke ontwikkelingen zijn complexer door de vele belangen als gevolg van de bestaande eigendomssituatie, hogere kosten (verwerving, sloop, sanering, planvorming) en grotere risico's. Het is dan ook noodzakelijk dat de gemeente middelen tot haar beschikking heeft om binnenstedelijke woningbouwprojecten te stimuleren. De financiële omvang van de opgave is vooraf moeilijk in te schatten. De rol van de gemeente, de (financiële) inbreng en het risico dat zij bereid is te nemen, zal per project afgewogen moeten worden.

Op de commerciële vastgoedmarkt is de dynamiek verder toegenomen en zijn er hoge opnamevolumes zichtbaar in de markt voor kantoren, bedrijfsruimten en winkels en horeca. Het investeringsniveau is goed en betreft vooral renovatie, herontwikkeling of uitbreiding van bestaand vastgoed. Nieuwbouw doet zich enkel voor op gerichte locaties, zoals multimodale knooppunten en de binnenstad van Arnhem.