Grondbeleid

Onderzoek spelregels weerstandsvermogen

Eind 2017 en in de eerste helft van 2018 is een onderzoek gedaan naar de spelregels met betrekking tot het risicoprofiel in relatie tot het weerstandsvermogen. Ook het grondbedrijf was bij dit onderzoek betrokken.
De uitkomsten daarvan zijn toegelicht in de paragrafen Weerstandsvermogen van het Jaarverslag 2017 en de MJPB 2019 - 2022.

Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat het weerstandsvermogen tijdens de economische crisis niet toereikend was. De verliezen op het grondbedrijf waren door de stagnatie van de vastgoedmarkt groter dan het berekende risicoprofiel en daaraan gekoppelde weerstandsvermogen. Zo werd onder andere de looptijd van grondexploitaties langer ingeschat.

De parameters voor de berekening van het weerstandsvermogen zijn parameters die ook op dit moment horen bij de actuele economische situatie. In het kader van het gemeentebrede financiële beeld worden robuustere scenario's in beeld gebracht. Als de vastgoedmarkt stagneert kunnen bij beperkte buffers ook hier weer tekorten ontstaan. Zeker nu verplicht tussentijdse winsten genomen moeten worden, waardoor de mogelijkheden om binnen de grondexploitaties tegenvallers op te vangen worden beperkt. Ook wijzigt het risicoprofiel van het grondbedrijf door de behoefte aan meer sociale woningbouw en de noodzaak complexere binnenstedelijke locaties in ontwikkeling te nemen.

Gezien deze ontwikkelingen kan het nodig zijn om vermogen op te bouwen om investeringen te doen in deze complexere binnenstedelijke locaties. In de herijking van de nota Risicomanagement en weerstandsvermogen en de nota Grondbeleid zullen hier voorstellen voor worden gedaan.