Onderhoud kapitaalgoederen

Wijkgroen

Actuele kaders

Groenvisie 2017-2035 (raadsbesluit 2018).

Ambitie

De Groenvisie bevat een visie op ontwikkeling, inrichting en beheer van al het grote groen in en om de stad en geeft kaders mee voor het groen in en om Arnhem.
Wijkgroenbeheer is gericht op instandhouding van de gewenste streefbeelden en de gebruiksfunctie van een groengebied. Op de ene plaats leidt dit tot natuurlijk groen en op een andere tot meer cultuurlijk groen. De onderhoudsniveaus zijn als volgt:

  • wijkgroen: technisch beheer (snoeien e.d.) op B niveau en onkruidbeheersing op C-niveau;
  • groen in de binnenstad en winkelcentra: A-niveau.

Uitgangssituatie

Voor het onderhoud van het wijkgroen zijn per wijk exploitatiebudgetten gereserveerd. De teams Leefomgeving hebben een sturende rol bij de inzet van deze middelen.

Het dagelijks onderhoud van het groen in en om de wijken resulteert in een beeld op C- niveau. Het gaat dan om het onderhoud van heesters, hagen, boomspiegels, struwelen en gazons. Het onderhoud van het groen in de binnenstad en winkelcentra gebeurt op A-niveau. De droge zomer van 2018 heeft een negatief effect gehad op het wijkgroen. De omvang van de schade zal echter pas in de loop van 2019 verder duidelijk worden. Waar nodig wordt het reguliere vervangingsbudget ingezet om de schade te herstellen (inboet).

Als beheerknelpunt is de opmars van diverse invasieve exoten naar boven gekomen. In de begroting (zie onderdeel parken en bossen voor aanpak).

Planning

  • Dagelijks onderhoud wordt uitgevoerd op het vastgestelde onderhoudsniveau;
  • Vervangingen: er staan enkele kleinschalige vervangingen in verschillende wijken op de planning. Waar mogelijk worden deze integraal opgepakt met andere projecten. Vervangingen worden in overleg met de teams Leefomgeving uitgevoerd;
  • Invasieve exoten; doelstelling is om deze zeer terug te dringen, en waar dit niet mogelijk is de uitbreiding te stoppen. Op basis van het bestrijdingsplan wordt in 2020 de structurele bestrijding voortgezet.